counter
Εισαγωγικά
Με την έκδοση του Παρακλητικού Κανόνα «εις το Θείον και Προσκυνούμενον, Πανάγιον και Παράκλητον Πνεύμα», του Οσίου Πατρός ημών Μαξίμου του Γραικού, στην Ορθόδοξη ελληνική υμνογραφική γλώσσα, κλείνει η ενότητα που αφορά την έκδοση των υμνογραφικών έργων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού. Υπενθυμίζουμε ότι ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός συνέθεσε τα εξής υμνογραφικά ποιήματα:
-Παρακλητικό Κανόνα στον Τίμιο Πρόδρομο.
-Ακολουθία στον Άγιο Έρασμο.
-Παρακλητικό Κανόνα στο Θείο και Προσκυνούμενο, Πανάγιο και Παράκλητο Πνεύμα.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια, αποσπάσματα από επιστολές που λάβαμε, όπου διατυπώνονται κρίσεις και απόψεις για την ιστορική αυτή έκδοση.
Μητροπολίτης Άρτης κ.κ.Ιγνάτιος
«Μετά πολλής χαράς έλαβα το νεοεκδοθέν βιβλίο σας με τον τίτλο_ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝΟΝ, ΠΑΝΑΓΙΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ και εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου και τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου….»
Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ
«…Γενομένης της μεταφράσεώς του από το Ρωσικό, μετεφέρθη εις την αρχαία Ελληνική και επετεύχθη λίαν επιτυχώς και με πιστότητα προς το αρχικό κείμενο νέα, αξία επαίνων, σύνθεσις με ένα επί πλέον Κανόνα, υπό του ελλογιμωτάτου και ευλαβεστάτου Καθηγητού κ.Αντωνίου Μάρκου, κατά το τρέχον έτος, η οποία και παραδίδεται εις τους πιστούς υπό την παρούσαν ποιητικήν μορφήν.
Είναι μέγα και άξιον πολλών συγχαρητηρίων το εγχείρημα του προσφιλούς μοι κ. Καθηγητού, καθότι από την νεοελληνική μετάφρασι κατώρθωσε να μεταφέρη εις την αρχαιοελληνική – λειτουργική γλώσσα τον θεοφώτιστον Κανόνα του αγίου Μαξίμου και να συνθέση έτερον – δεύτερον Κανόνα – εις το Πανάγιον Πνεύμα, «τον θησαυρόν των αγαθών και (τον της) ζωής χορηγόν».
Τόσον η επανασύνθεσις του αρχικού Κανόνος, όσον και η σύνθεσις του προσφάτου, αποτελούν πνευματικά επιτεύγματα εις δόξαν του Ευλογητού Θεού και του Προσκυνητού Αγίου Πνεύματος. Η αποκατάστασις του Κανόνος του Αγίου μετρικώς και τονικώς, παρά τας δυσχερείας του πράγματος, θεωρείται λίαν φιλότιμος και επιτυχής.
Συγχαίροντες από καρδίας τόσον τους ελλογιμωτάτους κ. κ. Καθηγητάς Αντώνιον Μάρκου, Διευθυντήν του Αγιολογικού Κέντρου «ΟΣΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ» και χαρισματικόν Αγιολόγον – Υμνογράφον και Βλάσιον Σαββίδην, διά το άρτιο και εμπεριστατωμένο Εισαγωγικό Σημείωμα της παρούσης Υμνογραφικής εκδόσεως, όσον και τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Αθανασίου μετά της ευλαβεστάτης Πρεσβυτέρας του, διά την θεοφιλή πρόνοια και την συνεργασία των μετά του ειρημένου Υμνογράφου, ευχόμεθα διαπύρως όπως το Πανάγιον και Ζωοποιόν και Παντοδύναμον Πνεύμα, ο εις της Τριάδος Θεός, το ομότιμον και ομόδοξον τω Πατρί και τω Υιώ, το φωτίζον και στηρίζον και αγιάζον τας ψυχάς ημών, ειρηνεύη και ποδηγετή την Μίαν Αγίαν Καθολικήν και Αποστολικήν του Χριστού Εκκλησίαν, προς τον εύδιον εν ουρανοίς λιμένα και τους πιστούς εις «νομάς χαρισμάτων».
(Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ.
…Μέσα από τον θαυμάσιο Κανόνα απολαμβάνει κάθε πιστός τα πλούσια και εύχυμα θεολογικά μηνύματα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.
Ιερά Ανδρώα Κτητορική Κοινοβιακή Μονή Παρακλήτου.
….Σας συγχαίρουμε διότι με την συμβολή σας εκδόθηκε ένα τόσο αξιόλογο και σπάνιο για την εκκλησιαστική γραμματεία κείμενο, γραμμένο από την πνευματοκίνητη γραφίδα του Οσίου Μαξίμου του Γραικού και προορισμένου να βοηθήσει τους πιστούς στην λατρευτική προσέγγιση του Παναγίου Πνεύματος..
Ιερά Μονή Διονυσίου –Άγιο Όρος.
“….Συγχαίρομεν Υμάς δια την μετάφρασιν του Κανόνος εκ της ρωσικής εις την ελληνικήν συνοδευομένην μετά πλείστων επεξηγήσεων, καθώς και την επιμελημένην έκδοσιν τούτου, ο οποίος Παρακλητικός Κανών πολλήν χαράν και ευφροσύνην θα προξενήση εις τον φιλόθεον και φιλακόλουθον λαόν, διότι πράγματι είναι ένα μοναδικόν έργον, το οποίον έλειπεν από την όλην υμνολογίαν της καθ΄ημάς Ορθοδόξου Εκκλησίας…
Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου-Άγιο Όρος
“….πόνημα το οποίον αξίζει πολλών συγχαρητηρίων δια την επιμελημένην εργασίαν.
Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Αποστόλου. Αδελφότης Θεοφιλαίων Άγιο Όρος.
«…Θερμότατα συγχαρητήρια δια το έργον σας αυτό και σε όλους τους συντελεστές του . Τας ευχάς μας εις τον κ. Αντώνιον Μάρκου. Ο κ. Αντώνιος Μάρκου είναι καταξιωμένος ερευνητής Αγιολόγος και Υμνογράφος στην Ελλάδα και την Εκκλησίαν μας….
Ἱερεύς Ἀθανάσιος Κανατσούλης
«… Η εν λόγω έκδοσή Σας αποτέλεσε για μας μία πολύ ευχάριστη έκπληξη. Σε μία περίοδο συγχύσεως και κρίσεως θεσμών, αξιών και ιδεών, ηθικής καταπτώσεως και αποστασίας από τον νόμο του Θεού και την Αγία Του Εκκλησία, το βιβλίο Σας μεταφέρει Πατερικό λόγο και μάλιστα τον λόγο ενός διακεκριμένου Έλληνος Ορθοδόξου Μοναχού, αγνώστου «εν πολλοίς» (αναμενόμενο ως φαινόμενο, σε μία κοινωνία που επιμένει να αγνοεί τα πνευματικά της αναστήματα), ενός Διδασκάλου του Γένους των Ορθοδόξων (ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσης και γεωγραφικής θέσεως), ο οποίος διώχθηκε ανηλεώς από το πολιτικό και εκκλησιαστικό κατεστημένο, ακριβώς διότι ο λόγος του ήταν Πατερικός και η βιοτή του εν Αγίω Πνεύματι αγία, ελέγχουσα εκτροπές και εκτρεπομένους, πλάνες και πλανωμένους, παραχαράξεις και παραχαράκτες.
Συγχαρητήρια σε Σας και τους κοπιάσαντας συνεργάτες Σας, για την συγγραφή και έκδοση αυτού του ιδιαιτέρως αξιολόγου βιβλίου, το οποίο πρέπει να διαδοθεί ευρέως, προς δόξαν Θεού και τιμήν του Αγίου του ποιητού.
Μας συγκινεί το γεγονός, ότι είναι ο μοναδικός Παρακλητικός Κανόνας προς το Άγιο Πνεύμα στην Εκκλησιαστική Λειτουργική Γραμματεία. Αυτή και μόνον η μοναδικότητα, πλέον της εξαιρετικής ποιότητος της εκδόσεως και της αισθητικής εμφανίσεως του βιβλίου, επιβάλλει την ένταξή του στην προσευχητική καθημερινότητα των πιστών, κάτι που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εμείς οι ταπεινοί, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας.
Ευχόμενος την διά πρεσβειών του αγ. Μαξίμου επισκίαση του Αγίου Πνεύματος στην ζωή Σας (Ιερατική, προσωπική και οικογενειακή), διατελώ μετά της εν Χριστώ τιμής,
Καθηγητής Βλάσιος Σαββίδης.
( Ομότιμος καθηγητής του Ca.S.University στη Σχολή Ελληνικών σπουδών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στην έδρα της Κλασσικής Φιλολογίας.)
«…Το υπό παρουσίασιν νέον έργον του αγαπητού συναδέλφου, εδικαίωσεν πλήρως τας προσδοκίας μας. Πρόκειται περί έργου μεγάλου, διότι επέτυχεν εις την προσπάθειαν της μεταφοράς του ασκητικού πνεύματος, του μοναχικού ήθους, του γλαφυρού ύφους και της θεολογικής σκέψεως του πρώτου ποιητού του αγ. Μαξίμου του Γραικού. Μάλιστα ο Κανών, αποτελούμενος εις την νέαν του μορφήν από δύο νέους Κανόνας, αναδεικνύει τον μεγάλον βαθμόν δυσκολίας του εγχειρήματος.
Το υμνογραφικόν έργον του συναδέλφου Αγιολόγου και Υμνογράφου, διακρίνεται γενικώς διά την κομψότητα του ποιητικού λόγου, την πυκνότητα των νοημάτων, την ευρηματικότητα των ιδεών και την εν συντομία περιεκτικότητα (η οποία είναι το κύριον – κατά την γνώμην μου – χαρακτηριστικόν του).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου